Ses mets préférés
Les œufs, le poulet rôti, la poitrine de mouton panée et grillée, les côtelettes, le gigot, les haricots en salade, les lentilles. Après un potage qu’il veut bouillant, il ne prend qu’un plat.Il boit un verre de Bordeaux coupé d’eau, les anglais ne lui fournissant pas le Chambertin dont il avait l’habitude.
Ceci dit, il mangeait en quelques minutes.
Un peu d’humour en passant : le premier et remarquable cuisinier de Talleyrand s’appelait…Carême (1794-1833)
Sa maitrise rudimentaire de la langue anglaise
« Count Las Cases
Since sixt wek, y learn the english and y do not any progress. Sixtweek de fourty and two day. If might have learn fivty word, for day, I could know it two thousands and hundred. It is in the dictionary more of forty thousand; for knows it on hundred and twenty week which do more two years. After this you shall agree that the study one tongue is a great labour who it must do into the young aged.
Longwood, this morning the seven march Thursday one thousand eight hundred sixteen after nativity the lord Jesus-Christ.
Count Las Cases, Chambellan of the S. M. Longwood; into his polac; very press. (sic)